Chuang x Yi: The Modular Lilong

client: Value Retail China

location: Shanghai Village, 88 Shendi East Road, Pudong New Area, Shanghai, China

net area: 150 sqm

interior and lighting design: LUKSTUDIO

design team: Christina Luk, Marcello Chiado Rana, Alba Beroiz Blazquez

display furniture and custom lighting: TIWU design

lounge furniture: Lost and Found, MRT

design: Jan 2016 – Feb 2016

construction: Mar 2016

general contractor: CENTROID CONSTRUCTION

photography: Dirk Weiblen


The ‘Modular Lilong’ was designed for Value Retail China to showcase ‘Chuang x Yi’;

a concept brand that provides a platform for Chinese fashion designers. The 150 sqm site is located in Yioulai Shanghai Village; a sister to Bicester Village in London - both global shopping developments. The intent of ‘Chuang x Yi’ is to create a retail experience specifically related to the context of Shanghai.


The term lilong refers to an urban typology, organized around meandering lanes, which often display creative solutions in response to issues of space shortage. The resulting blur between private and public, residential and commercial gives Shanghai its signature streetscape. Following the design brief to create a backdrop showcasing selective contemporary Chinese designers, Lukstudio re-interpreted the local, urban fabric with 3 ‘lanehouses’ arranged into different display areas; one waiting lounge, two dressing rooms, the main cashier counter and a service area.


The structure of these lanehouses is conceived as a modular kit of parts, so that it can easily be disassembled and re-installed in another shop location if needed.

The pieces are based on architectural features and textures found in a lilong. For example, old stone gates known as, ‘shikumen’ are used as entranceways, with their typical round corners seen in the smooth outline of the display cases. Furthermore, hanging washing lines are turned into copper-coated racks to display clothes, while bamboo rattan; a texture used in vernacular furniture, is applied to the divider screens. Display plinths and racks are positioned along the lane reminiscent of the common scene of scattering benches and stools.


Despite the clear boundary between the stone pavement and the wooden flooring, the open display allows a fluid visual dialogue between the urban lane and the elegantly stacked houses. The retail experience consists of many architectural layers combined into a cohesive structure; offering a sense of pliancy and order that reflects the adaptive nature of lilong life. In this way Lukstudio has generated a journey of discovery, connecting old Shanghai architecture with today’s design world.