Change Vacation Hotel in Dali Ancient City

Change Vacation Hotel in Dali Ancient City

Chief designers: Jiang Xiao-Lin, Wang Dong-Lei, Chen Ma-Gui

Design Company: Co-Direction Interior Design

Developer: Change Hotel Management Co., Ltd

Location: Dali, Yunnan Province, China

Area: 2050 ㎡

Main Materials: Timber Veneer, Antique Brass, Granite, Grey Marble, Wooden Floor, Rustic Tile

Completion Time: 2015.12

Photographer: Jing Xu-Feng


The name of the hotel "Change Vacation Hotel" came from a poem of Tao Yuan-Ming, who was a poet in Song Dynasty. «Ah, homeward bound I go! »: "The farmers will come and tell me that spring is here and there will be work to do at the western farm."


Tao Yuan-Ming's idyllic life with freedom and no worries is the client's original intention to establish this hotel. The client wants to create an inn where they can talk and drink with the guests from different places.


This old and plain courtyard house of Bai nationality, has a very different interior. San Fang Yi Zhaobi, literally meaning three buildings forming a U and a fourth wall as a screen, is a traditional Bai residential structure. The decorations on the screen wall present different feelings with the changes of the weather and light, and they co-exist harmoniously with the old Bai residential  courtyard house.


The bamboo outside the courtyard, the grey brick on the ground, the screen wall beside the sky-well and the pool all follow the theme of “quiet, clean and mirror” at the beginning of our design. “Quiet” means to create a quiet environment for all the guests; “Clean” is the pool, to create a feeling of clean and clear; “Mirror” is to reflect all the beautiful things in the water.


Respecting human’s behaviors and feelings in the space is also the core of the space design, which is to make the space good and comfortable to use. The simple and clean guestrooms, the tea room of primitive simplicity, Change Vacation Hotel shows a different beauty in this hustle and bustle world everywhere. Here, you can sit in the yard and enjoy the view of Cangshan mountain in a trance.


In the aspect of spatial esthetics, we take culture and art into consideration, and ensure the specific temperament and uniqueness of the space. Dali Change Vacation Hotel  mainly use culture to solve the spatial situation. We use a contemporary way to interpret the tradition. For the architecture, we respect the local builder and only comb and reorganize the buildings without any design. For the guestrooms, we use architectural skills to express their relationship with tradition in a contemporary way.