Office Reconstruction| Scenic beauty meets elegance inside an office----A hidden garden behind the reinforced concrete walls



Design team: ZHANG Lei, SUN Hao-Chen, OUYANG Bo-Yong, WANG Jie
Design Company: Muxin Design
Project address: Putuo District, Shanghai, China
Project type: Office reconstruction
Design scale: Interior design
Area: 111 m2
Design time: Nov 2015-Dec 2015
Construction time: Dec 2015-Feb 2016
Photographer: ZHANG Da-Qi

This project is to reconstruct an office in a high-rise building, the original space is in inadequate streamlined layout with multiple irregular shapes and dead space, and the overall utilization rate is low. The client wants the designers transform his office into a place where his staff can take a breath of nature behind the reinforced concrete walls. To this end, the designers abandoned the idea of traditional cubilces, and instead, they lined desks and bookshelves in curved shape alongside the walls and ceiling and moved the “forest” into the office, making it an open space with natural vitality.
The client specifically requires the designers to spare the space at the office entrance for meetings and negotiations, which makes the rest of the work area an irregular triangular space. In order to maximize the utilization of space, the designers creatively converts the disadvantage into the highlight of the project by using irregular curves in such an irregular space. The three sides are designed to naturally spread around the center of the area, thereby making the entire space in a streamlined layout without any dead space. In addition, the designers have made full use of sunny windows, making the area by the windows into a free space for exchange and sharing. The introduction of green plants has also brought rhythm and cadence to the office.
Streamlined space with winding entrance makes people feel like straying into the Peach Blossom Garden when entering the office.
Finally, an injection of fresh blood has been brought to the traditional office building. For the interior space, the designers have designed a peaceful and pleasant office garden without changing the original structure of the building, connecting the indoor and outdoor areas naturally and thus creating a new form of boundary.
Here, people can escape the urban fog and haze, feel like working in a tranquil garden, which allows them to relax during intense work and thereby increases work efficiency.
Curvilinear workspace contrasts with the rectilinear corridor, continuous curve divides the office into different spaces, providing people a completely different transition experience.